"Dünya ise; bütün şa'şaasıyla ahirete nispeten bir zindan hükmündedir.." BEDİÜZZAMAN

15 Aralık 2010 Çarşamba

AŞURE GÜNÜ

Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. günü Aşure Günü'ne denk gelir. Bu gün Rabbimizin bizim için ihsan buyurduğu mübarek günlerden biridir. Ayrıca ayet-i kerimede (Fecr Suresi) geçen üzerine yemin edilen 10 gecenin de bu ayda olabileceği konusunda rivayetler vardır. Bu kutlu zaman dilimlerini iyi bir şekilde geçirebilmemiz için bazı tavsiyelerde bulunulmuştur. Özellikle bu ay içerisinde oruç tutmak çok faziletlidir. Peygamber Efendimiz(sav) bir hadisleride şöyle buyurmuşlardır: "Ramazan ayından sonra en faziletli oruç (ayı) şehrullah olan Muharrem ayıdır. Farz namazdan sonra en efdal namaz da gece namazıdır." Peygamber Efendimiz(sav) Aşura orucuna dokuzuncu veya onbirinci günü de ekleyerek o şekilde oruç tutmamızı tavsiye buyurmuşlardır. Yalnız Aşura günü oruç tutmak tenzihen mekruhtur. 
Ayrıca Aşure Günü yapılması tavsiye edilen bazı şeyler de vardır:
     -O gün eve ufak tefek erzak alınırsa, bir sene boyunca evde bereket olur.
     -O gün gusledenler, bir sene ufak tefek hastalık görmezler.
     -10 defa şu dua okunur. "Sübhanallahi mil'elmizan. Ve müntehe'l-ılmi ve mebleğa'r-riza ve zinete'l-arş."
     -Yine Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rekat namaz kılınır. Her rekatta 1 Fatiha ve 50 İhlas-ı Şerif okunur. Namazdan sonra da şu salavat-ı şerife okunur: "Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammedin ve Ademe ve Nuhın ve İbrahime ve Musa ve İsa vema beynehüm mine'nnebiyyine ve'l-mürselin. Selavatü'llahi ve selamühü aleyhim ecmain."
     -Öğle ve ikindi arasında 4 rekat namaz kılınır. Her rekatta 1 Fatiha ve 50 İhlas-ı Şerif okunur. Namazdan sonra 70 istiğfar-ı şerif(estağfirullah el-azim), 70 salevat-ı şerife(Allahümme sali ala seyyidina Muhammed) 70 defa da "La havle vela kuvvete illa billahi'l aliyyil-azim." denir. Sonra da ümmet-i Muhammedin hidayeti için dua edilir.
     Allah(cc) bu güzel zaman dilimlerini hepimize iyi bir şekilde geçirmeyi nasip etsin inşaallah.. Selametle...











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder