"Dünya ise; bütün şa'şaasıyla ahirete nispeten bir zindan hükmündedir.." BEDİÜZZAMAN

20 Şubat 2011 Pazar

MERCİMEK KÖFTESİ

Cuma akşamı eve gelirken niyetim mercimek çorbası yapmaktı. Mercimeği yıkayıp tencereye almak üzereyken birden fikrimi değiştirdim:) Ne zamandır canım mercimek köftesi çekiyordu. Dedim gün bugündür..:)
Mercimek köftesi yapmak aslında bana göre biraz riskli. Çünkü su miktarını ayarlayamayıp kuru yaptığınızda tadı çok yavan oluyor. Ama birkaç kez yapınca göz kararı  bu miktarı ayarlamak kolaylaşıyor. 
Ben evde 2 kişi olduğumuz için köftemizi 1 su bardağı mercimekten yaptım. 1 su bardağı mercimeği yıkayıp tencereye aldım. Üzerini epey geçecek kadar su ile doldurdum. Mercimekler ezilip tamamen pişene kadar bekleyip biraz sulu haldeyken içine yaklaşık 3/4 su bardağı ince bulgur (buralardaki ismiyle simit) ekledim ve altını kapatıp dinlenmeye bıraktım. Dİğer tarafta orta boy bir soğanı ince ince doğrayıp sıvı yağ ile kavurdum. Soğanlar biraz yumuşayınca gözkararı biber ve domates salçası karışımı, tuz, nane, kırmızı biber, kimyon ve pulbiber ekledim. Bu karışım iyice özleşince ocaktan indirdim. Genişçe bir tepsiye dinlenmiş mercimek ve bulgur karışımını aldım. Biraz soğuyunca salçalı karışımı üzerine ilave edip güzelce yoğurdum. Daha sonra ince kıyılmış maydanozları da ilave edip şeklini verdim. Mercimek köftemiz hazır.. Üzerine limon.. Yanına turşu ve ayran... Hmmm yine canım çekti galiba...:)

4 yorum:

  1. oof off çok güzel olmuş canım ellerine sağlık. ben sanırım 1 - 2 kez yaptım hayatımda mercimek köftesi. ama çok severim, kayınvalidem yapıp gönderdidği için :)

    YanıtlaSil
  2. saol canım.. benim kayınvalidem de çok şahane yapar.. ben de öğrenmeye çalışıyorum işte:)

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık adaşım nefis görünüyor sağlıkla kal..

    YanıtlaSil
  4. sağol canım sen de inşallah sevgiler....

    YanıtlaSil