"Dünya ise; bütün şa'şaasıyla ahirete nispeten bir zindan hükmündedir.." BEDİÜZZAMAN

29 Kasım 2010 Pazartesi

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE

Ben tam bir bulgur hastasıyım. Bulgurla yapılan herşeye bayılıyorum. Zaten yerken sınırımı asla bilemediğim birkaç çeşit yiyecek var. Bunların başında da kısır, etli ve etsiz çiğ köfte geliyor. Buraların değimiyle "yoğurma köfte"yi nişanlıyken işle alakalı meseleler için geldiğimde yemiştim ilk kez. O zamandan beri de favorilerim arasında yerini aldı. İlk zamanlar yoğuran kişiyi izlediğimde kesinlikle yapamayacağımı düşünmüştüm. Çünkü epey bir efor sarfetmek gerekiyor. Ama canımın çok istediği bir gün kolları sıvadım ve yoğurmaya başladım. Sadece kendim için yaptığımdan malzemesi azdı. Yine de beni çok uğraştırdı. Malum tecrübesizlik..:)Ama sonuç tam da istediğim gibi oldu. O günden beri canım ne zaman istese -gece gündüz hiç farketmiyor- hemen kalkıp yapıyorum. Demiştim ya tam bir tutkunum. Yapımına gelince kişi başına ortalama 1 su bardağı köftelik  bulgur -burdaki adı simit-, gözkararı eklenen soğan,sarımsak,biber salçası,domates salçası ve tuzla birlikte azar azar su eklenerek bulgurun sertliği iyice  gidene kadar yoğruluyor. Yaklaşık yarım saat sürüyor. En zor aşaması bu. Daha sonra ince ince kıyılmış maydanoz ve en son aşamasında da baharatları ekleniyor. Baharatları köfteyi yapmadan önce hazırlamak iyi oluyor. Ben nane, pubiber, karabiber ve kimyon kullanıyorum. Hepsinden damak tadına göre ayarlanan ölçüde bir kaseye alınıyor ve üzerine sıvıyağ konuluyor. Mesela 2 kişilik bir köfteyse ortalama küçük bir kasenin 3/4'ü kadar yağ konuluyor. Yağ ve baharatla birlikte köftenin hem tadı hem de kıvamı oluşmuş oluyor. Sonra da geriye şekil vermesi kalıyor. Yanında olmazsa olmazı bol ayran, söğüş domates ve yeşillik... Hmmm yine canım çekti galiba:)

2 yorum:

  1. bende bulgur hastasıyım bulgurlu yemeklere hayır diyemem
    ellerine sağlık nefis olmuş canım

    YanıtlaSil