"Dünya ise; bütün şa'şaasıyla ahirete nispeten bir zindan hükmündedir.." BEDİÜZZAMAN

28 Ekim 2010 Perşembe

TAVUKLU ÇORBA VE PATLICAN SALATASI

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte canımız çorba çekmeye başlar oldu. Evlenmeden önce hemen her öğle ve akşam soframızda çorba bulunurdu ama buralarda çorba alışkanlığı pek yok. Hele yazın nerdeyse hiç yapılmıyor diyebilirim. Benim de kolayıma geldi sanırım ben de gayet seyrek yapıyorum :) Ama hava biraz serinlemeye başlayınca sıcak sıcak çorba içmeden de olmuyor. Ben de son zamanlarda aslında pek de değişik olmayan ama benim daha önce denemediğim çorbaları yapmaya başladım. Bu çorbanın tarifinin temel olarak netten bulmuş olmakla beraber kendi ilaveleriminde olduğunu söylemeden edemiycem:) Nasıl yaptığıma gelecek olursak; öncelikle bir parça  -kemiksiz- tavuğu tuzlu suda haşladım. Aslında tavuğun kemikli bir kısmıyla da yapılabilir tabiki ama buzdolabında hazırda bulunduğu için ben bunu tercih ettim. Tavuk haşlandıktan sonra 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ ile kavurduğum 2 kaşık una haşlamış olduğum tavuğun suyunu kattım. Tavuğu küçük küçük parçalara bölmüştüm. Bunları ve 3 kaşık arpa şehriyeyi de suyun içine ekledim. Arpa şehriye pişince 1 yumurtanın sarısıyla karıştırdığım yarım limonun suyunu tencereye ilave ettim. (Bu karışımı ilave etmeden tencerenin içinden kaynar suyu alıp karışıma eklemek iyi oluyor) Bu şekilde de yaklaşık 5 dakika kadar pişirdikten sonra karabiber, pulbiber ve nane ekledim. Tavuk tuzlu suda haşlandığı için tuzunu kontrol edip isteğe göre ilave edilebilir. Hmmmmm gerçekten nefis olmuştu:):):) Yani en azından bana göre.. Ama -zorla da olsa:-)- eşimden de beğendiği noktasında yorumlar aldım :):)
Patlıcan salatasına gelincee aslında benim için yapmak çok pratik oldu. Çünkü malzemeyi kayınvalidemin sağolsun daha önceden hazırlayıp dondurucuya koyduğu közlenmiş patlıcan ve biberlerden kullandım. (Aslında bunlar burada "domeç" olarak bilinen -sanırım buraya has- yemeği yapmak için kullanılıyor.) Bana da közlenmiş patlıcan, kırmızı biber ve yeşil biberi dondurucudan indirip içine 1 diş sarımsak, zeytinyağı,maydanoz,limon ve tuz eklemek kaldı. Aaaaah hayat çok zor:)

4 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım,kış demek çorba demek gibi bişeydir benim için..Soğuk havada en çok ihtiyaç duyduğum şeylerin başında gelir..Çok güzel bir çorba olmuş,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim beğenmene sevinidim;)

    YanıtlaSil
  3. Süper görünüyorlar, bu arada bloğunuz hayırlı olsun. :)

    YanıtlaSil
  4. Her ikisi için de çok teşekkürler.. Sevgiler..

    YanıtlaSil