"Dünya ise; bütün şa'şaasıyla ahirete nispeten bir zindan hükmündedir.." BEDİÜZZAMAN

5 Ekim 2011 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

m
Bu aralar kendimi sarma dolma işine verdim..:) Sanırım kendimi aşıyorum, iyice bir ev hanımı moduna girmeye başladım..:) Geçen hafta Cumartesi günü Maraş'ın pazarında minik minik dolmalık biberleri görünce dayanamadım. Eşim sağolsun benim aksime sarma dolmayı pek sevmez. O sevmeyince benim de pek yapasım gelmiyor.. Ama bu biberler kendisini de cezbetti demekki alırken hiç sesini çıkarmadı.. Yarım kilo aldım ama boyutları çok küçük olduğu için 25 tane kadar geldi.. Tabi benim bu küçük sevimli şeylerin acı olabileceği hiç aklıma gelmemişti.. Taa ki biberleri ayıklamayı bitirince ellerim alev alev yanıncaya kadar..:) Normalde acı severim problem yok ama gebelikten dolayı çektiğim reflü acı yiyince öyle bir şiddetleniyor ki anlatamam.. Bu sebeple mümkün mertebe acıdan uzak durmaya çalışıyorum.. Neyseki biberlerin acısı elime aksettiğinden biraz daha az çıkınca ben de yiyebildim..:) Biberleri doldurup tencereye dizince tencerede kalan boşluk ve artan içten dolayı 1 tane iri kıyım pembe domatesi de ortadan bölmek suretiyle doldurdum.. Hem yer dolmuş oldu hem de iç bitti şükür.. Çünkü kalınca buzluğa da kaldırsam bir şekilde israf olup gidiyor, kullanamıyorum.. Tamamen bitmiş olması beni sevindirdi..



Tarifine gelince..
İçi için;
-20 tatlı kaşığı bulgur
-5 tatlı kaşığı pirinç
-Büyük bir soğan
-2 diş sarımsak
-1 tatlı kaşığından biraz az biber salçası
-1/2 tatlı kaşığı domates salçası
-Nane
-Karabiber
-Maydanoz
-Tuz
-Zeytinyağı
Üzerine;
-1 domates (kapak yapmak için)
-Yarım tatlı kaşığı kadar domates salçası
-Kaşığın ucuyla çok az miktarda biber salçası
-Sıcak su
-Tuz
-Zeytinyağı

Dolma ve sarma içinin daha hafif, daha lezzetli ve daha sağlıklı olması için püf noktalarından biri de pirinçle bulguru karştırmakmış.. Bunu bizzat yediğim sarmadaki lezzet farkını hissedince tecrübeli birilerine sorarak öğrendim..:) Benim lezzeti çok hoşuma gittiği ve kalorisi daha az olduğu için çoğunluğunu bulgur koyarak yaptım. Tabi damak tadına göre değiştirilebilir..
Bulgur ve pirinci iyice yıkayıp içi hazırlayacağım kaba aldım.. Soğanı ince ince doğrayıp ve sarımsağı rendeleyip içine ilave ettim. Salçalar, baharatlar, maydanoz ve tuzu da ilave ettikten sonra zeytinyağını koyup güzelce harmanladım.. Zeytinyağı ne az ne de çok olmalı.. Az olunca kuru oluyor malum.. Ayarını iyi yapmak gerekiyor.. Bunun için de göz kararı denen şeyin oluşmuş olması lazım.:) Önceden en korktuğum şeydi ama insan yapa yapa alışıyor..
İçimizi hazır ettikten sonra dolmalarımızı bulgur ve pirincin şişeceğini de göz önünde bulundurarak dolduruyoruz. Sıkı sıkı bastırmamak ve üzerinden biraz boşluk bırakmak iyi oluyor.. Doldurma işlemi bitince küçük küçük kestiğimiz domateslerle üzerine kapak yapıyoruz ve tencereye sıralıyoruz..
Bir kaseye domates ve biber salçasını aldıktan sonra üzerine biraz tuz ilave ediyoruz ve sıcak suyla salçayı iyice eziyoruz.. Kasedeki suyu tencereye koyuyoruz.. Ama dibinde biraz ezilmemiş salça kalabiliyor ve kasenin ölçüsüne göre birkaç kase su koymak gerekebiliyor. Bunun için dipteki salçayı her seferinde karıştırarak biberlerin aşağı yukarı yarısına gelinceye kadar tencereyi su ile dolduruyoruz.. Önce yüksek ateşte, su kaynamaya başlayınca da kısık ateşte biberlerin ve pirincin iyice piştiğini görünceye dek pişiriyoruz. Afiyetle yiyoruz..:)
NOTLAR:)
1.Pişirme tamamlandığında tenceredeki suyun tamamının bitmiş olması gerekmiyor.. Hatta dibinde biraz su kalması daha sonra artanı ısıtarak yemek isterseniz işe yaramış oluyor..
2.Pişirmeye başlamadan önce tıpkı sarmada olduğu gibi biberlerin üzerine de bir tabak kapatırsanız kaynama esnasında düzgün bir şekilde yerlerinde durmasını sağlayabilirsiniz..
3.Tencereyi ocaktan almadan 10 dakika kadar önce tabağı kaldırıp biberlerin üzerinden biraz zeytinyağı ilave edebilirsiniz...;)

10 yorum:

  1. Mmmmmmmmmm tam da iş çıkışı açlık vaktimde öyle güzel göründülerki gözüme anlatamam, şuan burda olmalıydı o tabak, ellerine sağlık harika görünüyorlar.. Akşam 10 da evde olmama rağmen gece gece dolma yapasım geldi şimdi.. :)))

    YanıtlaSil
  2. ellerıne sagıkk hemm cok lezız hemde cok sık duruyorlarr..

    YanıtlaSil
  3. *dilekçe: çok teşekkür ederim.. beğenmene sevindim..:) walla ben de gecenin bi yarısı yapmıştım.. çalışanların kaderi:(

    *gulce: çok teşekkürler.. sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canım,hepsi de harika gözüküyorlar :)
    Afiyet şifa olsun..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. hmm nefis, ellerine sağlık tatlım. ben hiç dolma yapamıyorum, düzenli olarak kayınvalidem ve eltim yaptığı için :)

    YanıtlaSil
  6. *zel: çok saol zelihacım.. amin.. sevgiler:)

    *yemyeşildeniz: ne güzel canım maşallah..annelerinkinin tadı başka oluyor zaten.. ben de kayınvalidem veya annem geldiği zamanlarda muaf oluyorum yemek işinden..:)

    YanıtlaSil
  7. ben bu sayfadan neden bu kadar geç haberdar oldum diye hayıflanaraktan okudum okuyabildiğim kadarını.Allahtan çok tokum yoksa bu saatte kalkıp dolma yapardım :) nefis görünüyorlar..

    YanıtlaSil
  8. çok teşekkür ediyorum canım çok mutlu oldum yorumuna..
    hamile birinin canının çekmesi beni üzse de tok olduğun için içim biraz rahatladı;)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. burayı daha yenı kesfettıgıme ıananmıyoru cok guzel bır blog olmus bebıs ıcınde hayırlı dogumlar dılerım

    YanıtlaSil
  10. çok teşekkür ederim güzel yorumunuz ve iyi dilekleriniz için.. sevgiler...

    YanıtlaSil